Muziek en het brein

Studies laten zien dat het brein positief reageert als je op latere leeftijd een instrument oppakt of met een nieuwe hobby begint. Kwetsbare plekken zoals het controlecentrum worden gestimuleerd. Ik heb het idee dat ik me dingen tegenwoordig makkelijker herinner. Ik speel liedjes die een 6-jarige vioolstudent beter uitvoert, maar ik heb er lol in.

Erik Scherder, in Dagblad De Limburger, d.d. 08-04-2017

Neuropsycholoog

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat klassieke muziek de nodige positieve effecten op het brein heeft. Zo stellen wetenschappers van de Universiteit van Californië dat naar Mozart luisteren de hersenactiviteit to wel 60% verbetert. Niet dat je IQ omhoog schiet na beluistering van “Eine kleine Nachtmusik”, maar mensen zijn geconcentreerder en kunnen hun taken beter uitvoeren. De verklaring hiervoor is dat de opbouw van die muziek overeenkomt met patronen die de hersenen ook volgen. Het brein voelt zich op z’n gemak en stelt zich open. 

Uit: Vrij (weekendmagazine De Telegraaf), d.d. 01-04-2017

Klassieke muziek kan heel veel met mensen doen. Iedereen ervaart het anders. Als je ervoor openstaat, kan er een enorme wereld van honderden jaren prachtige muziekgeschiedenis voor je opengaan met een veelzijdigheid waar je u tegen zegt. Tevens kun je nieuwe vormen van muziekbeleving bij jezelf ontdekken.

Pieter van Nes, in Vrij (Weekendmagazine De Telegraaf), d.d. 01-04-2017

Music Director Classic FM

Hoe goed we ook ons best doen om nieuw publiek te bereiken, het is essentieel dat mensen -liefst op jonge leeftijd- in aanraking met klassieke muziek komen. Dat is bovendien goed voor de samenleving, want steeds meer wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de beoefening van klassieke muziek positieve invloed heeft op de ontwikkeling van de hersenen en op sociaal gedrag. Alle kinderen in Nederland zouden muziekles moeten krijgen. Het is een recht dat wat mij betreft in de grondwet zou moeten staan.

Jan Raes, in Vrij (Weekend Magazine De Telegraaf), d.d. 01-04-2017

Directeur Koninklijk Concertgebouw Orkest

Bekijk dit interessante college over Muziek en het brein – door Prof. Dr. Erik Scherder

Wilt u ook deelnemen aan een lezing, cursus of reis? Neem gerust contact op voor meer informatie!