Luistercursus algemeen

Van levensvreugde tot melancholie, gloedvol gepassioneerd of romantisch dromerig: klassieke muziek herbergt een scala aan gevoelens en emoties en is als geen andere kunst in staat gevoelige snaren te raken, zéker als u weet hoe u moet luisteren…

Ontspannen sfeer

In een luistercursus betreedt u in een ontspannen sfeer de ongekend rijke en mooie wereld van de klassieke muziek en leert u gaandeweg bewuster te luisteren. U hoeft er geen muzikale achtergrond voor te hebben of noten te kunnen lezen. Er is slechts één vereiste: laat u verwonderen. Beetje bij beetje onthult zich dan het mysterie achter de abstractie. Uw oren zullen opengaan.

Geluids- en beeldfragmenten

Er zijn 15 tweewekelijkse bijeenkomsten. De rode draad wordt gevormd door 12 lessen die tezamen een chronologische lijn vormen door de muziekgeschiedenis. Iedere les staat dan een muziekstuk centraal, waarbij u aan de hand van boeiende informatie en diverse geluidsfragmenten het werk en de componist leert kennen. Daarnaast worden 2 lessen besteed aan opera’s die op dat moment in de theaters spelen. Tot slot er zijn 2 concertvoorbereidingen: hoofdonderwerp is dan de muziek die zal klinken op het gezamenlijk te bezoeken concert.
Iedere les is er aandacht voor actuele cd’s / dvd’s, klassiek muziek op radio, tv en internet, zijn er theatertips, en komt aanverwante literatuur ter sprake.

Gezamenlijk concertbezoek

Gedurende de cursus is er 2 maal de mogelijkheid om gezamenlijk een concert te bezoeken (niet verplicht / niet bij cursusgeld inbegrepen). Een daarvan kiezen we binnen de regio (eigen vervoer), een daarbuiten (excursiedag, vervoer per luxe-touringcar).
In het verleden werden zo bezoekjes gebracht aan het Amsterdamse Concertgebouw, De Doelen Rotterdam, het Paleis voor Schone Kunsten Brussel, de Deutsche Oper am Rhein Düsseldorf en de Philharmonie Keulen. U zult merken dat u de muziek diepgaander beleeft wanneer u meer weet over de ins en outs van het stuk.

Afwisseling

De lessen van Luistervilla zijn rijk aan afwisseling. Regelmatig is er ruimte voor een aantal vaste, zeer gewaardeerde rubrieken, zoals De Vergelijking (het beluisteren van hetzelfde muziekstuk in twee verschillende uitvoeringen), De Grote Onbekende (zonder informatie voorafgaand een gehoord fragment gezamenlijk in kaart brengen) of De Top-opname (waarin onderscheidt deze opname zich in positieve zin van alle anderen?).

Docent Maurice Wiche

Cursusleider is Maurice Wiche. Deze ervaren musicus is onder meer al jarenlang werkzaam als recensent bij dagblad De Limburger, en heeft zo een zeer brede kijk op het muziekleven ontwikkeld. Daarnaast is hij werkzaam als organist, koordirigent en concert-inleider.

Laat u meevoeren door het enthousiasme en de deskundigheid van de docent en leer klassieke muziek meer te beleven, kortom meer te genieten.

Geïnteresseerd? Klik op een stad bij u in de buurt voor specifieke cursusinformatie.
Luistercursus GeleenLuistercursus Roermond Luistercursus Parkstad – Luistercursus Maastricht

Neem contact op >

Luistercursus - Maurice Wiche

Maurice Wiche