Introductie-bijeenkomst luistercursus klassieke muziek 2023

U houdt van kunst en cultuur? Bent op zoek naar inspiratie, verdieping? De luistercursussen klassieke muziek van Luistervilla vertonen al jaren een groeiende belangstelling. Wilt u weten hoe het er aan toe gaat in zo’n les: kom dan geheel vrijblijvend een kijkje nemen tijdens een introductie-bijeenkomst!

In een luistercursus betreedt u in een ontspannen sfeer de rijke wereld van de klassieke muziek en leert u bewuster te luisteren. U hoeft er geen muzikale achtergrond voor te hebben of noten te kunnen lezen. Er is slechts één vereiste: laat u verwonderen. Uw oren zullen opengaan.

Er zijn 15 tweewekelijkse bijeenkomsten (start najaar 2023). De rode draad wordt gevormd door 12 lessen die tezamen een chronologische lijn vormen door de muziekgeschiedenis. Ieder les staat een muziekstuk centraal, waarbij u aan de hand van boeiende informatie en diverse geluidsfragmenten het werk en de componist leert kennen. Twee maal per jaar is er de mogelijkheid om gezamenlijk een concert te bezoeken. Die formule biedt allerlei extra’s: door de goede contacten van Luistervilla met diverse theaters in binnen- en buitenland wordt vaak een exclusief onderhoud met de musici of dirigent geregeld. Het programma van dat concert staat uiteraard centraal in de les voorafgaand, want hoe meer u weet over de ins en outs van de muziek, hoe meer en dieper u het beleeft.

De lessen van Luistervilla zijn rijk aan afwisseling. Regelmatig is er ruimte voor een aantal vaste, zeer gewaardeerde rubrieken, zoals De Vergelijking (het beluisteren van hetzelfde muziekstuk in twee verschillende uitvoeringen), De Grote Onbekende (zonder informatie voorafgaand een gehoord fragment gezamenlijk duiden) of De Top-opname (waarin onderscheid deze opname zich in positieve zin van alle anderen?).

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat klassieke muziek de nodige positieve effecten op het brein heeft. Zo stellen wetenschappers van de Universiteit van Californië dat naar Mozart luisteren de hersenactiviteit to wel 60% verbetert. Niet dat je IQ omhoog schiet na beluistering van “Eine kleine Nachtmusik”, maar mensen zijn geconcentreerder en kunnen hun taken beter uitvoeren. De verklaring hiervoor is dat de opbouw van die muziek overeenkomt met patronen die de hersenen ook volgen. Het brein voelt zich op z’n gemak en stelt zich open. Uit: Vrij (weekendmagazine De Telegraaf), d.d. 01-04-2017

 

Locaties en data introductiebijeenkomsten:

  • Dinsdag 12 september, 18.45-20.45 uur: Nuth (Gitek, Leeuwerikstraat)
  • Maandag 18 september, 13.30-15.30 uur: Roermond (‘t Paradies, Munsterstraat)
  • Dinsdag 19 september, 9.30-11.30 uur: Geleen (Hubertushuis, Jan Willenstraat)
  • Woensdag 20 september, 13.00-15.00 uur: Maastricht (De Klaekeburgh, Gronsvelderweg)

Kosten: gratis

Aanmelding: bel 046 4264136 / 06 29409942, of mail ons via de contactpagina

Luistercursus - Maurice Wiche

Maurice Wiche