Introductie-bijeenkomst luistercursus klassieke muziek 2024

U houdt van kunst en cultuur? Bent op zoek naar inspiratie, verdieping? De luistercursussen klassieke muziek van Luistervilla vertonen al jaren een groeiende belangstelling: afgelopen seizoen zelfs bijna 200 inschrijvingen! Wilt u weten hoe het er aan toe gaat in zo’n les: kom dan geheel vrijblijvend een kijkje nemen tijdens een introductie-bijeenkomst!

In een luistercursus betreedt u in een ontspannen sfeer de rijke wereld van de klassieke muziek en leert u bewuster te luisteren. U hoeft er geen muzikale achtergrond voor te hebben of noten te kunnen lezen. Er is slechts één vereiste: laat u verwonderen. Uw oren zullen opengaan.

Er zijn 15 tweewekelijkse bijeenkomsten (start najaar 2024). De rode draad wordt gevormd door 9 lessen die tezamen een chronologische lijn vormen door de muziekgeschiedenis. Ieder les staat een muziekstuk centraal, waarbij u aan de hand van boeiende informatie en diverse geluidsfragmenten het werk en de componist leert kennen. Twee maal per jaar is er de mogelijkheid om gezamenlijk een concert te bezoeken. Het programma van dat concert staat uiteraard centraal in de les voorafgaand, want hoe meer u weet over de ins en outs van de muziek, hoe meer en dieper u het beleeft.Daarnaast zijn er themalessen, en staat in 2 lessen een opera centraal.

De lessen van Luistervilla zijn rijk aan afwisseling. Regelmatig is er ruimte voor een aantal vaste, zeer gewaardeerde rubrieken, zoals De Vergelijking (het beluisteren van hetzelfde muziekstuk in twee verschillende uitvoeringen), De Grote Onbekende (zonder informatie voorafgaand een gehoord fragment gezamenlijk duiden) of De Top-opname (waarin onderscheid deze opname zich in positieve zin van alle anderen?).

Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat klassieke muziek de nodige positieve effecten op het brein heeft. Zo stellen wetenschappers van de Universiteit van Californië dat naar Mozart luisteren de hersenactiviteit to wel 60% verbetert. Niet dat je IQ omhoog schiet na beluistering van “Eine kleine Nachtmusik”, maar mensen zijn geconcentreerder en kunnen hun taken beter uitvoeren. De verklaring hiervoor is dat de opbouw van die muziek overeenkomt met patronen die de hersenen ook volgen. Het brein voelt zich op z’n gemak en stelt zich open. Uit: Vrij (weekendmagazine De Telegraaf), d.d. 01-04-2017

 

Locaties en data introductiebijeenkomsten:

  • Dinsdag 17 september, 18.45-20.45 uur: Nuth (Gitek, Leeuwerikstraat 2)
  • Woensdag 18 september, 13.00-15.00 uur: Maastricht (De Klaekeburgh, Gronsvelderweg 142)

Kosten: gratis

Aanmelding: bel 046 4264136 / 06 29409942, of mail naar info@luistervilla.nl

Meer info: kijk op www.luistervilla.nl

Luistercursus - Maurice Wiche

Maurice Wiche