Muziekreis Leipzig

Meerdaagse muziekreis naar Leipzig, met concerten in het Gewandhaus, en de Opera

Voor wie houdt van klassieke muziek is een bezoek aan Leipzig onontbeerlijk. Ga maar na: Bach maakte er furore, Wagner zag er het levenslicht, Mendelssohn stichtte er een conservatorium, en Teleman, Grieg en Schumann studeerden er. In deze culturele hotspot – ook wel het kleine Berlijn genoemd – is een concert in het beroemde Gewandhaus een must, een van de oudste en best klinkende concertzalen ter wereld. Louter toppers staan op de bühne: het Gewandhausorchester, het Chor des Bayerischen Rundfunks, sopraan Julia Kleiter, bariton Christina Gerhaher, alles onder leiding van de charismatische Andris Nelsons. Op het programma een van de meest ontroerende stukken van Johannes Brahms: ein Deutsches Requiem. Daarnaast bezoeken we in de Opera twee stukken uit het hoogste segment: Verdi’s Otello en Donizetti’s l’Elisir d’amore. Met een Nederlandssprekende gids maken we een rondleiding langs vele muzikale en andere historische plaatsen, en natúúrlijk brengen we een uitgebreid bezoek aan de beroemde Thomaskirche en het aangrenzende Bach-museum. Wie wil gaat ook nog een kijkje nemen in het Mendelssohnhaus, de Nicolaikirche, het Stasimuseum, of een van de vele gezellige oude koffiehuizen die de stad rijk is…. En alles op loopafstand, met ons hotel in het centrum!

Het Gewandhaus dateert van 1498 en was ooit, zoals de naam zegt, een lakenhal. In 1780 werd het omgebouwd tot een concertzaal, die door zijn fraaie akoestiek nog model stond voor het Amsterdamse Concertgebouw. De volledig gerenoveerde grote zaal herbergt thans 1700 stoeltjes. Huisorkest is het Gewandhausorchester, dat in Felix Mendelssohn zijn eerste dirigent had. Tegenwoordig wordt het orkest geleid door Andris Nelsons, een van de meest begeerde jonge dirigenten van deze tijd.

De Opera Leipzig dateert van 1693, en was, na Hamburg en Venetië, het derde operahuis wereldwijd. Roemruchte namen als Telemann en Mahler stonden er ooit op de bok. Het uitzonderlijke gebouw biedt momenteel plaats aan 1300 bezoekers, wordt geroemd om zijn akoestiek, en biedt vanuit iedere stoel uitstekende zichtmogelijkheden. Opera Leipzig werd twee maal uitverkoren tot “Europees operahuis van het jaar”.

De Thomaskirche, waarvan de eerste steen in 1212 werd gelegd, is vooral wereldberoemd omdat de grote Johann Sebastian Bach hier vanaf 1723 als organist en dirigent werkzaam was. In deze kerk componeerde de barokmeester voor iedere zondag van het kerkelijk jaar een cantate, bovendien beleefden meesterwerken als de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium er hun wereldpremière. Een trip aan Leipzig zonder bezoek aan de Thomaskirche is eenvoudigweg niet compleet.

 

 

Muziekprogramma

Donderdag 9 maart: Joh. Brahms: Ein Deutsches Requiem opus 45 door het Gewandhausorchester en Chor des Bayerischen Rundfunks o.l.v. Andris Nelsons, Julia Kleiter sopraan, Christian Gerhaher bariton in het Gewandhaus Leipzig.

 

Vrijdag 10 maart: opera Otello van G. Verdi door het Gewandhausorchester o.l.v. Christoph Gedschold, regie Monique Wagemakers.

Zaterdag 11 maart: opera l’Elisir d’amore van Donizetti door het Gewandhausorchester, regie Rolando Villazón.

Reisdata: woensdag 8 maart t/m zondag 12 maart 2023     Volgeboekt!

Inbegrepen in deze reis:

 • Vervoer per luxe-touringcar met minibar en toilet
 • Opstapplaatsen in Maastricht Geusselt 9.00 uur, Geleen Glanerbrook 9.20 uur, en Roermond Retailpark tussen KFC en Starwash 9.50 uur
 • Vier overnachtingen in Seaside Parkhotel Leipzig (****) op basis van logies en ontbijt
 • Deskundige reisleiding
 • Deskundige inleiding op concert en opera’s
 • Rondleiding met (Nederlandstalige) stadsgids door Leipzig
 • Rondleiding met (Nederlandstalige) gids door Bachmuseum en Thomaskirche
 • Tickets voor een concert in het Gewandhaus en twee opera’s in Opernhaus Leipzig
 • Toeristenbelastingen Leipzig
 • Reissom: € 875,- p.p. Toeslag 1-persoonskamer € 70,-

  Inschrijven