Muziekreis Leipzig

Meerdaagse muziekreis naar Leipzig, met concerten in het Gewandhaus, de Opera en de Thomaskirche

Leipzig ademt muziek en cultuur. Zoveel is duidelijk in de stad waar Bach en Mendelssohn furore maakten, Wagner werd geboren, en Nietzsche en Goethe hun studentenjaren sleten. In het beroemde Gewandhaus bezoeken we een concert door het al even fameuze Gewandhausorchester. Even verderop, in de Opera, beluisteren we datzelfde orkest en prachtige solisten in Mozarts die Zauberflöte. En wat is er mooier dan muziek van Bach te beluisteren in een tweetal concerten in de Thomaskirche, de heilige grond waar de meester vanaf 1723 tot aan zijn dood in 1750 zelf werkzaam was. Met Luistervilla bezoekt u 4 topconcerten in 5 dagen, en u krijgt er nog een inspirerend cultureel programma bij!

Het Gewandhaus dateert van 1498 en was ooit, zoals de naam zegt, een lakenhal. In 1780 werd het omgebouwd tot een concertzaal, die door zijn fraaie akoestiek nog model stond voor het Amsterdamse Concertgebouw. De volledig gerenoveerde grote zaal herbergt thans 1700 stoeltjes. Huisorkest is het Gewandhausorchester, dat in Felix Mendelssohn zijn eerste dirigent had. Tegenwoordig wordt het orkest geleid door Andris Nelsons, een van de meest begeerde jonge dirigenten van deze tijd.

De Opera Leipzig dateert van 1693, en was, na Hamburg en Venetië, het derde operahuis wereldwijd. Roemruchte namen als Telemann en Mahler stonden er ooit op de bok. Het uitzonderlijke gebouw biedt momenteel plaats aan 1300 bezoekers, wordt geroemd om zijn akoestiek, en biedt vanuit iedere stoel uitstekende zichtmogelijkheden. Opera Leipzig werd twee maal uitverkoren tot “Europees operahuis van het jaar”.

De Thomaskirche, waarvan de eerste steen in 1212 werd gelegd, is vooral wereldberoemd omdat de grote Johann Sebastian Bach hier vanaf 1723 als organist en dirigent werkzaam was. In deze kerk componeerde de barokmeester voor iedere zondag van het kerkelijk jaar een cantate, bovendien beleefden meesterwerken als de Matthäus Passion, Johannes Passion en het Weihnachtsoratorium er hun wereldpremière. Een trip aan Leipzig zonder bezoek aan de Thomaskirche is eenvoudigweg niet compleet.

Tussenkop

Leestekst

Leipzig Gewandhaus interieur. Foto: Jens Gerber 2016
Oper Leipzig. Foto: Kirsten Nijhof
Thomaskirche Leipzig.  Foto: Nick Putzmann

Volgeboekt! 

Reissom: € 729,-  p.p.  (toeslag eenpersoonskamer € 130,-)

Inbegrepen:

  • Vervoer per luxe touringcar vanuit de opstapplaatsen Roermond, Geleen en Maastricht
  • Verblijf voor vier nachten in Hotel Radisson Blu (****), midden in het centrum en pal tegenover het Gewandhaus, op basis van logies en ontbijt.
  • Tickets en topplaatsen voor een concert in het Gewandhaus, de Opera, en tweemaal in de Thomaskirche
  • Deskundige reisleiding
  • Voorafgaande informatie-bijeenkomst met een toelichting op de reis en alle concerten (locatie ntb)
  • Rondleiding te voet met stadgids
  • Bezoek en rondleiding in het Bachmuseum
  • Bezoek en rondleiding in het Mendelssohn-Haus
  • Voor het programma van dag tot dag klik hier

Inschrijven